Haşimoto Hastalığının Nedenleri ve Risk Faktörleri?
Haşimoto tiroidinde, lenfosit adı verilen bağışıklık hücreleri tiroid bezine girerler, bez içerisinde yer alan hücreleri, dokuları ve kan damarlarını yok etmeye başlar. Tiroid bezinin lenfositler tarafından yok edilmesi süreci yavaş ilerlediği için Haşimoto tiroidi bulunan bireylerde klinik semptomların ortaya çıkışı yıllar alabilir. Tiroid bezi, lenfositler tarafından saldırıya uğradığında vücudun normal fonksiyonu için üretmesi gereken tiroid hormonunu üretemez ve bu nedenle de daha az çalışmaya başlar. Ancak bazı durumlarda buna tiroid bezinin boyutlarında büyüme ve iltihaplanma da eşlik edebi- lir. Tiroid bezinin boyutlarında görülen büyüme ve iltihaplanma durumu Guatr evresidir. Haşimoto hastalığının ilerlemesiyle tiroid bezinin sertleşmesi ve küçülmeye başlaması da atrofi evresidir
Bilim insanları tarafından insan vücudunu zararlı bakteri ve virüslerden koruması gereken bağışıklık sisteminin neden vücudun sağlıklı dokularına karşı savaş açtığının tam olarak cevabı bulunamamıştır. Haşimoto tiroiditinin gelişiminin arkasında yer alan ana neden ise belirsizliğini korumakla beraber birçok farklı faktörün bu duruma etki ediyor olmasıdır.
Bağışıklık sistemi ile ilişkili tiroid hastalığı ailesel özelikler taşımakta olup bazı insanlar yüksek ihtimalle genetik olarak bu hastalığa yatkınlık göstermektedir. Genetik yatkınlığı bulunan birey- ler; belirli çevresel faktörlere maruz kaldıklarında vücutları antikor adı verilen bazı proteinler üretmeye başladığı gibi başka otoimmün hastalıkları taşıyor olmak da Haşimoto hastalığının görülme riskini arttırabildiğinden çevresel etkenler göz ardı edilmemelidir.
Konu ile ilgili videyu buradan izleyebilirsiniz.
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.